2021. március 15., hétfő

Gyümölcs

 

M

ost Kehát fiai kerülnek elénk, abban a megtiszteltetésben volt részük, hogy Isten őket választotta a gyülekezet sátránál való szolgálatra (4Móz 4,1-16). Mert megtiszteltetés, kegyelem az, amikor az Úr elhív valakit a Neki való szolgálatra. Nem érdem, hanem kegyelem Őt szolgálni. Kegyelem, hogy ránk bízza országa dolgait, kezünkbe adja az evangéliumot. Milyen csodálatos, Isten nem fél, hogy az ige elsikkad, és az evangélium nem jut el az emberekhez, hanem ránk bízza azt. Adjunk hálát Urunknak, hogy ma is lehet Őt szolgálni. A szolgálat lényege megláttatni és dicsőíteni Őt. Azért kapunk feladatokat, hogy mindazok, akik látnak minket Istent lássák meg. A gyülekezet minden tagja a maga életével bizonyságtétel Istenről. Hogy felelünk meg ennek? Öröm nekünk, hogy Őt képviselhetjük? Hányszor teherként éljük meg.

Kehát fiai az istentisztelet legfontosabb kellékeire ügyelnek, a tábor indulásakor őrájuk bízzák ezeket. Mindez azt jelenti, hogy saját dolgaikat alárendelik Isten dolgainak. Idejük és energiájuk jó részét igényli ez a feladat. És ezt csak örömmel és hálával lehet végezni. Nem úgy vannak ott, miért nekünk kell ezt csinálni, hanem boldogok, hogy tehetik. Van öröm a szívemben, hogy egyáltalán szolgálhatok az Úrnak? Van öröm bennem, hogy még olvashatom az igét? Esetleg fölösleges teherként élem meg?

Áron és fiai feladata lesz a bizonyság ládájának és a többi szentélyben található istentiszteleti eszköznek a becsomagolása. Ezt nem végezheti bárki, csak Áron fiai. Ők is Isten útmutatása alapján járnak el. Ezért van rend, ezért erőteljes Isten népe, mert mindenben Isten szava az útmutatójuk. Semmit nem végeznek rutinból, nem mondják, mi már ehhez értünk. Isten szentségét tartják szem előtt. És amit Isten dicsősége beárnyékolt azt ember nem érintheti. Amikor készen vannak a csomagolással, jönnek Kehát fiai és elviszik az eszközöket. Ez Kehát fiainak a terhe, vagyis feladata. Van-e terhem a gyülekezetben, amit én hordozok, ami az én feladatom? Mindenki feladata az evangélium hordozása. Nekünk már nincsenek ilyen edényeink és eszközeink, mi már nem mutatunk be áldozatot, mert bemutatta helyettünk és érettünk, és miattunk a mi Urunk. Köszönjük ezt meg Neki! Dicsérjük szent nevét! Azonban mégis van szent eszközünk, van templomunk, amire ügyelnünk kell, és ez a templom a testünk. A testünk a Szentlélek temploma, és ha én azt mondom, hogy az Úré az életem, akkor ezzel a templommal úgy kell bánnom, hogy ez látszódjon is. Akkor nem mindegy mit engedek a szívembe, milyen információk és képanyagok jutnak a lényembe, mert ott jelen van az Úr. Eszembe jut ez, amikor valamit meg akarok nézni vagy hallgatni? Gondolok arra, hogy ezek a templomba, az Úr jelenlétébe jutnak. Ügyeljünk a Szentlélek templomára.

Eleázár pap Áron fiai is kap külön feladatot. Az ő tiszte a világító olajra, és a kenet olajára való gondviselés. Ügyelni kell, hogy ezek az olajak el ne fogyjanak. Emlékeztet ez minket a tíz szűzre, nekik kellett a lámpás olajára gondot viselni. Megtudjuk, a hangsúly a tartalékon van. Nem elég csak arra ügyelni, hogy legyen a lámpában, hanem tartalékba is vinni kell magukkal. Csak öten vittek a tízből tartalékot is. Csak öt figyelt és várt teljes szívvel. A másik öt lazára vette, úgy gondolták, elég az, ami a lámpában van, és nem gondoltak arra, ha késne a vőlegény. A mi olajunk az ige. Nem elég csak a napi rész, többre van szükség. Mert eljön az idő, amikor a lámpa kifogy, nem lesz kéznél a Aiblia, és akkor a tartalékból fogunk élni. Az tud megállni és hű maradni, akinek lesz olaja, akiben ott él Isten szava. Mert az ige ad erőt, az ige tölt fel és nyújt világosságot. Fontos még a kenet olaja, vagyis a szentlélek. Jegyezzük meg, a Szentlélek Isten harmadik személye. Nem egy perifériás szereplő, egy liturgiai elem, Akit az igehirdetők szokásból megemlítenek a szószéken. Az Úr elmondta, a Szentlélek az Istentől kirendelt Pártfogónk, Ő juttatja eszünkbe az igét, és Ő tanít folyamatosan.

A lényegre mutat rá az Úr, a tanítványokat nem azért választotta ki, hogy legyenek, hanem, hogy gyümölcsöt teremjenek (Jn 15,1-8). Nem azért van a gyülekezet, hogy legyen egy keresztyén szervezet. Nem a szervezet megléte a lényeg, mert az Úr tanítványai nem díszek ebben a világban, hanem gyümölcsök. A lényeg a termés, a gyümölcs. Mi a gyümölcs? Termés, ami által meg lehet különböztetni attól a fától, ami nem terem. A díszfán csak levél van, és hiába szép nem tud táplálni és felüdülni. A szép látvány mellett, még éhen és szomjan halhat az ember. A gyümölcsfa, vagy a szőlőtő termése táplál és oltja a szomjat. Az Úr azért állítja a világba tanítványait, hogy az életükön lehessen látni a változást. Különbség van a hívő és a nem hívő élete között. Ez a különbség életet ment. A tanítványok élete tesz bizonyságot a megmentő Úrról. A termés látható és táplál másokat. Látható termés az életünkben?

A tanítványok a szőlővesszők, ami azt jelenti, magukban nincs életük. Magukban nem tudnak teremni. A vessző, akkor hoz termést, ha a szőlőtő része. A tőkéből kapja az életnedveket. Ez mutatja, nem magamtól vagyok tanítvány. Nem tudok gyümölcsöt teremni, csak akkor, ha Jézusba oltódom, és ha mindenkor Benne maradok.

Az Úr gondos Gazda, törődik a vesszővel, megtisztítja, mert nem az a lényeg, hogy teremjen, hanem még többet teremjen. Hányszor megelégszünk egy kevéssel, azt mondjuk elég ennyi a hívőségből. Jézus azonban mindig több gyümölcsöt akar, és ennek érdekében megtisztít. Azért vagyunk a világban, hogy gyümölcsöt teremjünk. Amikor szenvedést, próbákat tapasztalunk, az azért van, mert az Úr megtisztít a több gyümölcs érdekében. A megtisztítás foglalkozást jelent. Nem vagyok közömbös az Úrnak, törődik velem. Időt szán rám, és aminek nincs helye az életemben, attól megtisztít.

Az Úr határozottan beszél arról, ha nem maradunk Benne, kivettetik. Termés nélküli vesszőre nincs szüksége. A termésért van az egyház. Csak akkor lesz termésünk, ha az ige táplál minket. Isten szava nem mottó egy beszédhez, hanem az élet forrása. Az ige ad életet számunkra. Termés is az igéből fakad.

 

 

Szentlélek végy körül bennünket

 

1. Szentlélek, végy körül bennünket, Szenteld meg szívünket, :/: Készíts neved imádá-

sára, Magasztalására, Hogy téged szívből imádhassunk, Hálákat adhassunk: Hisszük,

a mi szánknak szózatja Egeid meghatja.

2. Szentlélek, mi imádunk téged, Valljuk istenséged. :/: Hisszük, hogy az új ember szíve

saját kezed míve. Te vagy a hitnek mind szerzője, Mind elvégezője, Te gyújtasz szí-

vünkben világot, Forró buzgóságot.

3. Szakaszd el hát most is szívünket, Minden érzésünket :/: A sok hiábavalóságtól, E

csalárd világtól, Hogy az Igének hallgatói, Légyünk megtartói; Mely szívünkben gyöke -

ret verjen, Gyümölcsöt teremjen.

 

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése