2021. március 17., szerda

Hű Barát

 

A

z Úr további rendelkezéseket ad különféle betegségek, tisztátalanságot okozó problémák kezelésére (4Móz 5,1-31). Amikor fertőzőnek tűnő bőrbetegségben szenved valaki, és nem tudják, hogy az leprás-e, valóban fertőző e, akkor elkülönítették. Ki kell menniük ezeknek az embereknek a táboron kívülre, azonban ez nem kizárást jelentett, hanem lehetőséget a gyógyulásra. Hét napig voltak a táboron kívül, majd ismét megvizsgálta őket a pap. Ezt a hét napot, nem számkivetve, hanem Isten jelenlétében tölthették. Lehetőség volt az elcsendesedésre, a magukba nézésre. Mert a betegség lehetőség a csöndre, és arra, hogy Istenhez emeljük szívünket, és megvizsgáljuk magunkat. Ha Őt keressük és figyelünk Rá, megmutatja, miben kell korrigálni. És ha ezt megtesszük, meggyógyul az életünk. Meg kell tanulnunk, hogy betegségekkel, és minden problémával az Urat keressük. De nem csupán egy égre dobott imádságról van szó, hanem mindent félretéve, Őt keresem. Időt szánok Rá, és meg akarom Őt ismerni. Mert a lényeg ezen van, megismerni Őt. Amikor olvassuk az igét, ott is figyeljünk az Úr Jézusra. Nézzük meg hogy tett konkrét élethelyzetekben, hogyan reagált támadásokra, mi vezérelte Őt?

Ma, ha problémánk adódik, megromlik az egészségünk, azonnal orvost keresünk fel, ő felír orvosságot, bevesszük és megyünk tovább. Azonnali javulást várunk, és nem szánunk időt lelkünkre. Nem is gondolunk arra, hogy a belső állapotunktól is függhet a testi állapotunk. Azonban ha az Urat keressük, megtapasztalhatjuk, hogy az Ő jelenléte, az igének ereje hat a testünkre is. Nehéz úgy rendben lenni, hogy a lelkünkben nem vagyunk rendben. Ha magunkkal nem vagyunk rendben, testi állapotunk sem lesz rendben. Amikor négyen vittek az Úr elé egy bénát, Ő először a bűneit bocsátotta meg. Látta, hogy erre van szüksége. A bűnbocsánat kapcsolatba hozza Istennel, átéli, hogy az Atya megbocsát, a múlt le van zárva, és így új lehetőséget kap. A bűnbocsánat gyógyítólag hat testünkre is.

Az Úr a másik ellen elkövetett sérelmek rendezését is a szívünkre helyezi. Ha rádöbben mindarra, amit a másik ellen elkövetett vallja meg, majd fizesse meg a kárt. Tegye jóvá. Az új élet akkor teljes, ha a múltat rendezzük, legalábbis azt, amit lehet. Zákeus is ismerte ezt a törvényt, tisztában volt Isten akaratával, és amikor az Úr Jézus rátalált, és élő hitre jutott, meglátta a másik ember ellen elkövetett bűneit. Tudta, hogy rendezni kell, és ezt meg is tette. A kárt kell megfizetni, és majd még azon felül az ötödrészével megtoldani. Tehát nem egy kis adománnyal, hanem a kár megtérítésével rendezi. És ezt Zákeus megtette, és ezzel bizonyságot tett. Mégpedig arről, hogy valóban új kezdődött az életében. A Krisztusra találás teljes életváltozást hoz. Nem egy kis vallásosságot, hanem teljes megváltozást.

Az Úr nagy dolgokat jelent ki, a tanítványai az Ő barátai (Jn 15,12-17). Csodálatos ez. Aki tanítvány, annak az Úr a barátja. És milyen barát Ő? Olyan, aki az életét adta értünk. Kész volt meghalni értem. Nem menekült el, hanem engedte a tanítványokat elmenni, Ő pedig vállalta halált. Ő az igazi barát. Mindezzel azt is üzeni, mindig számíthatunk Rá. Nem elsősorban érzelmi alapon áll mellettünk, hanem valóságosan. Mivel feltámadt és él, valóságosan tud segíteni. Olyan barát Ő, Aki utána megy még az Őt megtagadó Péternek is. Az Úr Jézus a leghűségesebb barát. Valóban igazi barát Ő, nem olyan, mint például a tékozló fiú barátai, akik csak addig voltak mellette, amíg volt pénze, amíg hasznuk származott belőle. Ez a csodálatos Barát akkor jön utánunk, és mellénk, amikor mindenki magunkra hagyott, amikor az emberi segítségekből kifogytunk. A vérfolyásos asszony mindenét orvosakra költötte, és amikor már nem volt pénze és nem számíthatott senkire, elveszítette gyógyulási reményét, hallott Jézusról. Rádöbbent, hogy az Úr így is fogadja. Jöhet pénz nélkül is. Jézus akkor nyújtja kezét, amikor mindenki más elfordul tőlünk. Lenyúl életünk mélységeibe és kiemel onnan. Ha elkeseredtél, és úgy látod nincs reményed, ne add fel, Jézus hű barát. Gondolj arra, és olvasd el a Bibliában, Ő az életét adta érted. Ez adjon erőt, ha kész volt meghalni értem a kereszten, meg is fog segíteni. Mivel Ő a Barátom, nem félek, még Góliáttól sem.

Ti az én barátaim vagytok, ha azt teszitek, amit parancsolok nektek. A barátság feltétele, teszem, amit mond. Mégpedig azért, mert tudom, hogy amit Ő mond az jó. Megbízom Benne. Miért? Mert életével pecsételte meg a bizalmat. Hogyne bíznék abban, aki önként ment halálra a bűnösért. Az Úr mindent megoszt a barátaival, mindazt, amit az Atyától hallott. Jézus által Istentől származó információk birtokosai lehetünk. Ez az információ az örömhír, a győzelmi üzenet. Ha őszintén keressük Őt, megosztja velünk, amit tudnunk kell. Övéit nem hagyja sötétségben, mert övék az élet világossága. Már csak az a kérdés akarunk-e a világosságban járni.

„Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak titeket”. Az Úr Jézus választ ki az életre és a Neki való szolgálatra. És Ő azt választja, aki kész mindent elhagyni érte. Nem a társadalmi helyzet, vagy a tehetség alapján választ, hanem a szívbéli állapot szerint. Aki felismeri bűneit, és meglátja, hogy kegyelemre szorul, azt hívja, mert az követni fogja. Nem megrendítő, hogy nem az akkori társadalom elitjei közül választott, hanem az egyszerű emberek közül. Ezek nem okoskodtak, hanem engedelmeskedtek. Mindent maguk mögött hagyva követték Őt. Én is így követem?

Mire választott? Arra, hogy úgy éljünk, mint a világ? Arra, hogy minket is ugyanazok a rugók mozgassanak, mint a nem hívőket? Nem! Arra választott ki, hogy elmenjünk és vigyük az evangéliumot. Az a feladata a tanítványnak, hogy az Urat képviselje a világban. Az a rendeltetésünk, hogy az életünk róla szóljon és tegyen bizonyságot. Azért küld, hogy maradandó gyümölcsöt teremjünk.

 

 

 

Ó, MI HŰ BARÁTUNK JÉZUS

 

 

1.  

Ó, mi hű barátunk Jézus,

Hordja bűnünk, bánatunk!

Mily dicsőség, hogy nevében

Istenhez fordulhatunk!

Mennyi békét elveszítünk,

Sírva hordjuk bánatunk,

S mind azért, mert hő imában

Őhozzá nem fordulunk!

2.  

Ér-e próba vagy kísértés?

Háborúság zaklat-é?

El ne csüggedj ám miatta:

Vidd imádban Őelé!

Volt-e már ily hű barátod,

Gondod így ki fölveszi?

Látja minden gyöngeséged,

Tárd ki bátran Őneki!

3.  

Nyomja-é bú gyönge vállad?

Földi bánat terhel-é?

Drága Megváltód az orvos:

Vidd imádban Őelé!

Megvet, elhagy, kit szerettél?

Vidd imádban Őelé!

S Ő két karja közt ölelve

Visz a békesség felé.

 

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése