2020. június 22., hétfő

Ami a szívből származik

A

z Úr megmentő terve megvalósult, elhívott népe Egyiptomban van (1Móz 47,1-31). A legjobb földön telepedhettek le, így nemcsak nekik, hanem az állataiknak is van élelem. Isten nem fél-, hanem teljes megoldást készített számukra. Megmutatta, hogy aki Rábízza magát, és azon az úton jár, amit Ő mutat, annak a legnehezebb időszakban is van oltalma. Sokan nem tudták, mit tegyenek, hogyan oldják meg a krízis időszakát. Reménykedtek, hogy elmúlik hamarosan, aztán visszatér az élet a régi kerékvágásba. De nem így történt, az évek múltak, az éhínség egyre nagyobb lett. Isten azonban készített megoldást, és ez József által valósult meg. Most már világos, hogy József életútja mögött Isten volt jelen. A szenvedés, a fel nem fogható események, a váratlan fordulatok mind beépültek az Úr tervébe. Így mentette meg övéit. Isten hűséges a választottaihoz, és amikor ők még nem látják a veszélyt, előre elkészíti a szabadulás útját. Így készítette el az Úr Jézus Krisztus által a bűnből, a kárhozatból való menekülés útját. Krisztusban elkészült a keskeny út, ami életre vezet. Most már csak nekünk kell ezt bevállalni. Meg kell látnunk, hogy ez az élet útja, akkor is, ha kevesen járnak rajta. Soha ne a forgalom alapján döntsünk, hanem Isten szava alapján.

Jákób úgy látja az életét, mint vándorlást. Ő Isten vándora. Az a megbízatása, hogy mindig menjen, és vigye a világosságot. Amerre megy, Istent jeleníti meg. Nem telepszik le egy helyen, mert akkor a Misszió megállna. Mi is vándorok vagyunk, visszük a jó hírt. Az Úr Jézus Krisztus a tanítványain keresztül ismerteti meg magát az emberekkel. Ő tesz világossággá, hogy a sötét világban ragyogjunk, mint a csillagok. Világít-e az életünk? Fontos-e nekünk, hogy vigyük a jó hírt? Azért kaptuk, hogy mások is értesüljenek róla. Hirdetjük, reklámozzuk Isten országát olyan lendülettel, mint ennek a világnak a dolgait? Ha valami jó, vagy megéri most megszerezni, elmondjuk másoknak is. Isten országához nincs fogható - elmondjuk, vonzóvá tesszük?

A vándorlás azt is jelenti, hogy a tanítvány nem telepszik le a világban, tudja, hogy az ő országa nem ebben a világban, hanem a mennyben van. Figyelünk erre, vagy teljesen leköt ez a világ? Jákób és családja életén Egyiptomban is látszik, hogy Isten elhívottai. Az egész élettörténetük bizonyságtétel. Hiszen Istennek köszönhetik, hogy ott vannak. Isten gondoskodása Gósen földje is.

Jákób nem felejti el, hogy ő nem Egyiptomi, nem oda szól az elhívása. Ha életében nem is tud visszamenni, de azt kéri Józseftől, Kánaán földjén temesse el, ott, ahol atyái sírjai találhatók. Fontos, hogy soha ne feledjem el, hová tartozom. Nem e világhoz, hanem Isten népéhez. Isten gyermekének mindig az Ő országa és annak gazdagsága a legfontosabb. A világ minden kincsénél többet ér az eljövendő ország. Akkor is, ha szenvedéssel jár együtt.

Az Úr Jézus a sokaságnak beszél Isten országa értékrendjéről (Mt 15,10-20). A belső tulajdonságnak, a belülről származó dolgoknak nagyobb az értéke, mint a csak láthatóknak. A legtöbb problémát az okozza, ami a szívből származik. Mert a szív magába foglalja az ember gondolkodását is. A gonosz tervek és tettek mind onnan származnak. Nagy jelentőséget tulajdonítunk az egészségügyi előírásoknak. Nagyon odafigyelünk, hogy tisztán tartsuk a testünket. Óvjuk magunkat a fertőzésektől. De a belső fertőzésre már kevésbé figyelünk oda. Nem vesszük észre, hogy kimondott szavainkkal, gondolkodásunkkal, tetteinkkel hatással vagyunk a gyermekekre, a fiatalokra. Gyakran a felnőttektől látott minta alapján cselekszenek. Hányszor mutatunk rossz példát. A rossz nagyon könnyen megragad, azonban a rosszból a jó felé irányítani már sokkal nehezebb. 

Azt is meg kell látnunk, hogy az Úr Jézus nem a hitetlen vagy képzetlen emberektől óvta tanítványait, hanem az egyháziaktól, a tekercsekben járatosaktól. Azt mondja, hogy a farizeusok és írástudók vakok, és mégis ők vezetnek más vakokat. Mondhatnánk azt, hogy Jézus megsértette a vallási élet fő képviselőt. De nem ez volt a célja, rá akart mutatni arra, hogy a szabályok betartása nem ér semmit, ha mindez az életükben nem válik valósággá. El kell gondolkodnunk: mi vakok vagyunk vagy látók?

Még a tanítványok sem értik az Urat, de Ő megmagyarázza a példázatot. Elmondja, hogy a belülről származó és tettekké váló gondolatok sokkal fertőzőbbek, mint a kézen található bacilusok. Azokat el lehet távolítani, míg a rossz minta beépül és rossz tetté válik. Jó látnunk, hogy nem csupán beszédről van szó, amikor a szívből származó dolgokat említi az Úr.  Lényeges, hogyan állunk az élethez, érték-e számunkra.

Gyakran csak a test megnyilvánulásaira figyelünk. Vonzó, jól képzett, jó anyagi helyzetben lévő a másik ember, de arra már nem figyelünk, mi van a szívében. Milyen ember a másik, hogyan gondolkodik, miként áll a házassághoz, a másképp gondolkodó vagy beteg emberhez? Jézus azonban ezeket a belső értékeket fontosabbnak, meghatározóbbnak tartja a külső értékeknél.

 

 

AMIT SZÍVÜNK ESDVE KÉR

 

 

1.  

Amit szívünk esdve kér,

Földi kincsnél többet ér.

Mind mulandó és üres,

Amit a világ keres.

Lásd, Uram, mi Lelkedet

Kérjük, Aki hűn vezet,

Föl ne tartsa semmi gát,

Hadd jelentse meg magát,

És szívünk töltse be

Mindörökre szent heve!

2.  

Ne a test legyen urunk,

Kit követni indulunk,

Lelked szóljon csak velünk,

Mert mi Őrá figyelünk.

Lásd, Uram, mi Lelkedet

Kérjük, Aki hűn vezet,

Föl ne tartsa semmi gát,

Hadd jelentse meg magát,

És szívünk töltse be

Mindörökre szent heve!

3.  

Tartsd kezedbe’, hű Urunk,

Amit mondunk, gondolunk;

S míg szemünk csak Rád tekint,

Hűn igazgasd tetteink!

Lásd, Uram, mi Lelkedet

Kérjük, Aki hűn vezet,

Föl ne tartsa semmi gát,

Hadd jelentse meg magát,

És szívünk töltse be

Mindörökre szent heve!

4.  

Lelkedet reánk kitöltsd,

Érjen így a jó gyümölcs;

Lássa mindaz, aki él,

Életünk, hogy mit beszél.

Lásd, Uram, mi Lelkedet

Kérjük, Aki hűn vezet,

Föl ne tartsa semmi gát,

Hadd jelentse meg magát,

És szívünk töltse be

Mindörökre szent heve!

5.  

Ó, mi áldás, kegyelem

Benned élni szüntelen,

Eszközöd gyanánt, Uram,

Függni Tőled untalan!

Lásd, Uram, mi Lelkedet

Kérjük, Aki hűn vezet,

Föl ne tartsa semmi gát,

Hadd jelentse meg magát,

És szívünk töltse be

Mindörökre szent heve!

 

 

Isten áldásával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése