2020. június 17., szerda

Az Úr csodásan működik

A

 hét bő esztendő után megérkeztek a nyomorúságos, szűk esztendők is (1Móz 42,1-38). Isten szava mindig beteljesedek. Isten előre jelzett, de az emberek élete nem változott meg, így a nehéz időszak nem maradt el. Mert a hét bő esztendő nem csak a felkészülést szolgálta, hanem lehetőség is volt a változtatásra. Lehetőség a megtérésre, az Isten akaratához való igazodáshoz. Mivel ez nem történt meg, a szűk esztendők is megérkeztek.

Mindenütt nyomorognak, éheznek, de Egyiptomban van élelem. Miért? Mert Isten előreküldte Józsefet, hogy általa megmentse Jákób családját. Egyiptomban Jákóbra, Isten népére való tekintettel van gabona. Isten mindig az övéi érdekében cselekszik. Az is lényeges, hogy a fáraó komolyan vette Isten üzenetét. Mondhatta volna, álmokkal nem törődünk. Vagy azt is: a bő esztendőt elhiszem, de a többit nem, mert az nem történhet meg velünk. Vegyük komolyan az Úr üzenetét, azt, amit igéje által közöl velünk.

Azért van ott élelmiszer, hogy Jákób családjának ne kelljen éheznie, legyen honnan beszerezni a táplálékot. Isten eljuttatja a hírt Jákóbhoz, és ő cselekszik, fiait küldi gabonáért. Amikor megérkeznek Egyiptomba, nem ismerik meg Józsefet,  de ő megismeri testvéreit. A testvérek leborulnak József előtt, és ekkor eszébe jutnak az álmok. Most tudatosul benne, most érti meg, hogy mindez Isten terve volt. Azért történt minden, hogy családja, Isten választott népe megmeneküljön. Az Úr csodásan működik. A tanítványokról is többször olvassuk, hogy csak később, vagy majd az Úr Jézus Krisztus feltámadása után értettek meg egy-egy eseményt. Így volt József is.

Az is fontos üzenet, hogy a testvérek leborulnak József előtt, de ezt maguktól teszik. Nem József kényszeríti őket. Nincs bosszú a történetben, nem mondja, most megmutatom, hogy vagyok valaki. Isten országában maguktól, spontán mennek a dolgok. Nincs erőltetés, kényszerítés. Isten Lelke munkálkodik.

József nem ismerteti meg magát azonnal velük, kémeknek tartja őket, és egy testvért ott tart. Mindezek bennük bűnbánatot hoznak létre. Rádöbbennek, hogy Józsefért történik mindez. Amit már elfeledtek, eléjük állt, bűneikkel szembe kell nézniük. A bűnnel szembe kell nézni, rendezni kell, azért jött az Úr Jézus, hogy ezt a lehetőséget megadja. Így nézett szembe önmagával, bűneivel Péter, amikor beletekintett az Úr Lényébe. Meglátta és kimondta, hogy ő bűnös ember. Amíg ezt nem látom, és nem vallom meg, nem tudok továbblépni. Addig nincs új élet. 

Ez a helyzet összekovácsolja a testvéreket. Most már kiállnak egymásért. A nyomorúság által formálódnak. Az Úr kézbe vette őket. Isten mindig alakítja az életünket. Próba is ez a számukra, ahogyan József is megfogalmazza. Isten megpróbálja őket. Léptek-e előre, változtak-e? A nehéz helyzetek próbák, Isten megvizsgálja, hogyan reagálunk. Van-e változás? Látszik-e már, hogy a keskeny úton járunk?

A tanítás befejeződött, és Jézus továbbmegy (Mt 13,53-58). De az üzenet ottmaradt. Akik hallották, magukkal viszik és feldolgozzák. Azért is hallhatták, hogy elgondolkozzanak rajta, igyekezzenek megérteni, mit mond nekik Isten. A példázatokon keresztül Isten országába nyertek betekintést, hallották a hívogatást. Most már ők következnek. Isten hirdetteti az igét, sokféle módon és helyszínen juttatja el hozzánk. Most mi következünk. Mivel? Választ kell adnunk. Be kell lépni az országba, el kell indulni Jézus nyomában. Jézus nem oktatást vagy nevelést végzett, hanem Isten országába hívogatott. Felszólította az embereket: térjenek meg, mert elközelített Isten országa. A példázatok által ezt az országot mutatta be. Mégpedig azért, hogy megismerve könnyebb legyen a döntés, a megtérés. Ismerjék fel, hogy Isten országa a leghatalmasabb kincs ebben a világban. Érte érdemes mindent odaadni. Sőt, nem is lehet a miénk, ha a világ kincseit nem vetjük el, ha nem mondunk le a múlt értékeiről. Isten országát csak üres kézzel lehet megragadni.

Ezek a példázatok valóban úgy van, hogy nemcsak segítettek, hanem el is zárták sokak elől a lényeget. Názáretben nem értik Jézust. Nem értik, hogy honnan van a bölcsessége, és honnan az erő, ami által cselekszik. Miért? Mert csak embert láttak Benne. Nem látták meg, hogy mindez Istentől van. Jézusban maga Isten jött el, Ő tanít és Ő cselekszik. Miért nem látták ezt? Mert a családjára néztek, úgy gondolták, ismerik őket, egy ács-családból nem származhat a Messiás. 

Nem Jézus tanítására és tetteire figyeltek, nem ezek alapján hozták meg a döntésüket, hanem emberi véleményre és külsőségekre alapozták döntésüket. Mire figyelünk? Csak az ige üzenetére, vagy külső dolgokra? Azt nézzük, milyen iskolái vannak annak, akin keresztül szól az Úr, vagy meglátjuk Isten munkáját? Hányszor leblokkolunk a látható dolgoknál, az emberi hagyományoknál. Mindig Isten munkájára figyeljünk, lássuk meg, hogy nem úgy munkálkodik, ahogyan mi azt elképzeljük. Szólhat olyan személyek által, akikről nem is gondoljuk.

A legnagyobb probléma a hitetlenségük volt. Nem hitték, hogy Isten Jézus által cselekszik és szól. A hitetlenség megakadályozza Isten munkáját. Nem véletlenül kérdezte az Úr: Hiszitek-e, hogy meg tudom tenni? Aki kételkedik, az nem tapasztalja meg az Úr munkáját. Ahol nincs hit, ott nem lesz változás, minden marad úgy, ahogy volt. Ott emberi küzdelmek lesznek, de nem élik át Isten hatalmas dolgait, Isten országának erőit. Fogadjuk hittel az Úr szavát, engedjük, hogy cselekedjen bennünk és általunk. Ha nem történik bennünk és köztünk semmi, vizsgáljuk meg a hitünket.

 

 

 AZ ÚR CSODÁSAN MŰKÖDIK

 

 

1.  

Az Úr csodásan működik, de útja rejtve van:

Tenger takarja lábnyomát, szelek szárnyán suhan.

Mint titkos bánya mélyiben, formálja terveit,

De biztos kézzel hozza föl, mi most még rejtve itt.

 

2.  

Bölcs terveit megérleli, rügyet fakaszt az ág.

Bimbója bár igénytelen, pompás lesz a virág.

Ki kétkedőn kutatja Őt, annak választ nem ád,

De a hívő előtt az Úr megfejti önmagát.

 

3.  

Ne félj tehát, kicsiny csapat, ha rád felleg borul:

Kegyelmet rejt, s belőle majd áldás esője hull.

Bízzál az Úrban, rólad Ő meg nem feledkezik,

Sorsod sötétlő árnya közt szent arca rejtezik.

 

 

 

Isten áldásával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése