2020. június 12., péntek

Megadatik

J

ózsefről Júdára, Jákób másik fiára fordul a figyelmünk (1Móz 38,1-29). Azt látjuk, hogy nem Istenre figyel, szinte semmi szerepet nem kap az Úr ezekben az eseményekben. Nem kérdezi Őt, csak a vágyai, az érzelmei vezetik. Nem figyel felfelé, nem keresi Isten akaratát. Teljesen emberi síkon mozog az élete. Elmegy egy barátjához, ott meglát egy kánaáni lányt, és feleségül veszi. Eszébe sem jut, hogy Isten akarja-e mindezt. Neki is a szeme ad tanácsot. Elgondolkodtató, nem így vagyunk mi is? Meglátunk valamit, ami éppen megtetszik, és megszerezzük, anélkül, hogy kérdeznénk, mit akar az Úr. A férfi és a nő kapcsolatát is hányan így rendezik, nem kérdezik Istent, nem az a szempont, ismeri-e, szereti-e az Úr Jézust a másik. Teljes mértékben a szemünkre hagyatkozunk, a külső alapján döntünk. Bizony, sok mindennel így vagyunk, meglátjuk, és azt mondjuk, nekem ez kell, és nem gondoljuk végig, hogy valóban kell-e, és mivel fog járni.

Júda életében is megvannak a következmények, mert a kánaánita lánnyal a kánaánita szokások és hitgyakorlat is bekerül Isten népe életébe. Nem tudjuk, mi volt a probléma Ér életében. De gonosz volt az Úr előtt. Ez azért azt jelzi, hogy Isten népéhez tartozóként nem az Úr útján járt. Valami beszivárgott az életébe, ami bűn, valamit átvett a pogányoktól, amit Isten nem akart, hogy az Ő népe között meghonosodjon. Isten féltőn szerető Isten. A bűnöst szereti, de a bűnt gyűlöli. Azért küldte el az Úr Jézus Krisztust is, mert szereti a bűnöst, és meg akarja menteni. Szólongat minket, de szavára válaszolni kell. Aki nem hallgat a szavára, az a bűnben marad.

Ónánnál látjuk a kánaáni feleség hatását. Amikor meghal Ér, Ónán nem akar az Istentől adott törvény szerint cselekedni. Elutasítja Isten akaratát, csak magára gondol, és nem akarja, hogy a meghalt testvérének neve fennmaradjon. Neki nem számít Isten akarata, inkább az ottani szokások, hagyományok befolyásolják, mint Isten akarata. Amikor a világ szokásait válasszuk Isten igéjével, akaratával szemben, az mindig meglátszik, annak következményei vannak.

A harmadik fiút már nem is akarja Támárhoz adni, őt okolja fiai haláláért. Mert mindig  a másik a hibás. A rossz döntésnek rossz hatásai vannak. Júda továbbra is a test hatalma alatt él. Amikor Támár gyermeket vár, ismét őt teszi felelőssé. A másik életében meglátja a bűnt, és elítéli, de a magáéban nem. Támárra kimondja az ítéletet, úgy, ahogy később Dávid is kimondja a példázatbeli gazdag felett. Azonban Isten szembesíti Júdát, és majd Dávidot is bűneivel. Nagyon gyorsan megítélünk másokat, holott a saját életünk sincs rendben. Isten azt akarja, hogy előbb a magunk életét rendezzük, a saját gerendánkat távolítsuk el, és aztán próbálkozzunk a másik szálkájával. Mennyi nyomorúság van jelen Jákób családjában, azonban Isten nem állítja őket félre, hanem tisztogatja és formálja, alkalmassá teszi az áldás továbbadására. Ilyen türelmes szeretettel formálja mai gyermekeit is Úr, megtisztít, hogy ragyogjon az Ő világossága az életünk által.

A tanítványok odamentek Jézushoz, és megkérdezték Őt (Mt 13,10-23). És ez a titok nyitja, ők odamentek, ők kérdeztek. Nem értették, miért van így, és magát a példázatot sem. Azonban rájöttek, Azt kell megkérdezni, Aki mondta, Aki üzen általa. És ez nagyon lényeges, mindig azt kell kérdezni, az igével, az élettel kapcsolatban, aki ért hozzá. Isten adta az életünket, ezért Ő ért Hozzá a legjobban. Amikor az igében is elakadunk, kérdezzük az Urat. Kutassunk az igében, és ott megtaláljuk a választ.

Nektek megadatott - kiknek? Azoknak, akik elindultak követni Őt, és tanítványává lettek. Ez a kulcs, követem Őt, Neki élek. Aki beletartozik Isten országába, annak megadatik az ige megértése. Aki nem keresi Őt, az önmagában nem fogja megérteni az üzenetet. Isten igéjének titkai az Úr Jézus Krisztusban tárulnak fel. Adjunk hálát azért, hogy mi láthatunk és hallhatunk. Isten kijelentette magát az Úr Jézus Krisztusban, eljött ebbe a világba, és így megismerhető. Az ószövetségi ember nem találkozott Istennel, de Máté már arról tehet bizonyságot, hogy ők látták és hallották Istent. Megtapasztalták, hogy Jézusban atyáik Istene szól hozzájuk. Nemcsak szól Jézus, hanem cselekszik. Szavában olyan erő van, ami megszabadít minden megkötözöttségtől, és új életre segít.

A magvető példázata is megnyílik előttük, mert maga az Úr mondja el, mit is jelent. Nem kell találgatni. Nincs olyan, hogy én ezt így gondolom, Jézus világosan elmondja, mit ért a képanyag alatt.

Az útfél, amikor nem értem az igét, mert valami leköti a figyelmem, az értelmem, vagy talán nem is akarom érteni. A gonosz megjelenik, és elragadja az igét. A gonosz azt akarja, hogy semmi ne maradjon meg bennünk. Úgy fürödjünk meg, hogy ne legyünk vizesek. Miért? Mert Isten szavától fél a legjobban. Tudja, hogy nagy erő van benne. És ha az ige bekerül a szívünkbe, ott változást visz végbe. Az ige leleplezi a gonosz munkáját. Aki az Igét befogadja, azt már nehezen téveszti meg a sátán. Ezért tesz meg mindent, hogy be se tudjuk fogadni az igét, legyen olyan kemény a szívünk, mint az út.

Aki örömmel fogadja az Úr Jézust és az Ő örömhírét, hát, gyorsan igyekszik az ördög az örömöt lelohasztani. Üldözés és megpróbáltatás által eltántorít. Kialakítja az emberben, ha a Jézus-követés szenvedésessel jár, akkor az nekem nem kell. Ne féljünk az üldözéstől, a nyomorúságtól, Urunk előre figyelmeztet: az övéit üldözni fogják, de Ő nem hagy magunkra. Velünk van, erőt ad, és megsegít.

Ha nincs üldözés, akkor elénk gördíti az élet gondjait és a gazdagság csábítását, és azoknál ér el sikert, akik nem ismerték fel, hogy Isten országának a Királya gondoskodik a megélhetésükről. Jézushoz tartozni, az Isten országa polgárának lenni azt jelenti, hogy Isten dolgaival foglalkozom, a megélhetés kérdéseit pedig teljes mértékben Őreá hagyom. Azonban itt van a legnagyobb lehetősége a gonosznak. Sok hívő is maga akar gondoskodni magáról, és a pénznek nagy hatása van az ő életükre is. Aki azonban elrejtőzik az Úrban, és Ő a legnagyobb kincse, azt nem tudja a kísértő hitében megfojtani. Mindezek azt is jelentik, hogy külsőleg tűnhetünk hívőnek, lehet, hogy egy gyülekezet tagjai vagyunk, de nincs gyümölcs. Nem mentjük a lelkeket, nem szolgáljuk az Urat. Mert bár hallgatjuk az igét, de amikor kilépünk az utcára, mindent a világ szerint intézünk. Azonban van jó föld is. Az Úr termővé teheti a szívünket.

 

 

Kimegy a Magvető

 

1. Kimegy a Magvető, Hinti szét a magot. Aranyló magocskák, Jó földbe hulljatok!

 

2. Ne útfél fogadjon, Hol rátok taposnak, S éhesen kapnak fel Károgó madarak.

 

3. Ne kemény, köves föld, Hol szegény kis gyökér Bárhová indul el, Mindenütt követ ér.

 

4. Ne tövis, gyom közé Jussatok, hulljatok, Hol a gyom rabol el Levegőt és napot.

 

5. Új szívet kérek én Tőled, jó Istenem, Te segíts, hogy e szív Puha, jó föld legyen!

 

 

Isten áldásával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése