2011. április 25., hétfő

Fő orvosom

A
 mai zsoltárunkból (102,1-12) meglátjuk, hogy amikor elcsüggedünk hová lehet fordulni. A zsoltáros számára magától értetődő, hogy panaszaival Istenhez fordul, Előtte önti ki a szívét. Ma már nem ez a természetes, hiszen sokféle gyógyulási lehetőség közt lehet választani. A szerző azonban rámutat, lehet Istenhez is fordulni, ha ezt a lehetőséget ma el is hanyagoltuk, vagy utolsó helyre soroltuk is. Meglehet próbálni elsőként a lélek szak orvosához, az Úrhoz fordulni. Mert Ő nemcsak a testnek alkotója, hanem az Ő lehelete nyomán lett az ember, élő lélekké. Így azután lelkünkhöz és minden pszichikai problémához Ő ért a legjobban. Természetesen nem csak nyomorúság idején jöhetünk, és nem csupán akkor van Rá szükségünk, hanem akkor is, amikor jól mennek életünk dolgai. Azonban fontos, hogy a speciális lelki problémáinkkal is merjünk Hozzá fordulni.
A zsoltáros elmondja, hogy az Úrhoz való fordulás legközvetlenebb és mindenki által gyakorolható módja az imádság. Imádkozni annyit tesz, beszélgetni Istennel. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson semmilyen berendezésre, anyagi ráfordításra nincs szükség. Elég egy kis csöndes helyet keresni, és őszintén elmondani azt, ami a szívünkben van, az élő Isten előtt. Az őszinteség lényeges eleme az imádságnak, mert igazán akkor gyógyul a lényünk, ha semmit el nem hallgatunk, ha semmit vissza nem tartunk, és teljes bizalommal fordulunk mennyei Atyánkhoz. Az imádság akkor válik beszélgetéssé, ha a másik fél tud nekem válaszolni. Ha csak kiöntöm a szívem, de nem hallgatom meg Istent, akkor az nem imádság, csak panaszáradat. Talán egy időre megkönnyebbülünk, mert kiöntöttük szívünk tartalmát, de azután visszatérnek a problémák, mert az Orvost nem hallgattam meg, az orvosságot nem fogadtam el. Isten válasza a Bibliaolvasás által érkezik meg számunkra, benne közli az orvosságot is.
A zsoltáros bemutatja az élet, és a lélekfeltáró imádság mélységeit. Bátran elmondja azt, ahogyan érzi és látja most magát. Egészen mélyen van most, a teljes kilátástalanság, tanácstalanság veszi körül. A lelke kiszáradt, és ez az állapot testi tünetekben is megnyilvánul. Ebből megláthatjuk, hogy vannak olyan testi panaszok, amelyek lelki problémákra vezethetők vissza. Már aludni sem tud, álmatlanság gyötri, de ebben a helyzetben megtalálja a gyógyuláshoz vezető út első lépését, ez pedig az imádság. Amikor mindent elmond az Úrnak, feltisztul a szíve, lehullik a csüggedés, és az Atya szava nyomán a lelkét megújító folyam járja át. Tehát amit most ebből szívünkbe zárhatunk, az, hogy ha igazán meg szeretnénk gyógyulni, kezdjünk el beszélgetni Istennel. Az sem baj, ha eddig soha nem tettük, egyszer el kell kezdeni, és erre most van a legmegfelelőbb pillanat. Miért kell mindig kerülő úton eljutni a Főorvoshoz, mint a vérfolyásos asszony is? Lássuk meg, mehetünk egyenesen az Úrhoz.
Nézzük most a Római levél mai szakaszát (7,7-13), mit mond általa számunkra az Úr Jézus Krisztus? Nemcsak a betegség idejére kínál orvosságot Igéjében, hanem már a betegség elkerülésére is felkészít. Isten az Igében a prevencióra, a megelőzésre is hangsúlyt fektet. Mert aki az Igét, a Törvényt komolyan veszi, elkerülheti a csapdákat, a bűn pusztítását. 
Azért adta a Tízparancsolatot is a zsidók számára, hogy általa a helyes úton járjanak, és elkerüljék mind az egyéni, mind a közösségi bajokat. Azonban a bűn kihasználta az ember gyengeségét azt, hogy képtelen a maga erejéből megtartani a törvényt, és ennek érdekében a kívánság felgerjesztésére tette a hangsúlyt. Gyakran úgy éri el célját, hogy kihangsúlyozza a tiltást és az emberben kialakul, hogy amit tiltanak, azt igazán szeretné elérni. Jézus Krisztus szabadítását átélve, már nem a tiltásé, a kényszeré lesz a főszerep, hanem a szabadságé. Krisztus természete enyém lesz és általa már szabad lesz nekem a bűn számára nemet mondani, illetve Jézus akaratára igent. A tanítványság nem kényszer, hanem önként való követése az Úrnak. Ez pedig kegyelem, kegyelem, hogy még én is követhetem Őt.

Teremtő Istenünk


1. Teremtő Istenünk, Édes Atyánk nékünk! Hatalmas vagy, Irgalmad nagy: Ínségemben, Szükségemben, Kérlek, engem ne hagyj!
2. Szívem benned bízik, :/: Hozzád fohászkodik; Nézz csendesen, Kegyelmesen, Fájdalmimon, Bánatimon Könyörülj kegyesen.
3. Tudom, hogy kegyelmed :/: Enyhít mindeneket, Bús szíveket, Sebeseket, Szegénységben, Betegségben ellankadt fejeket.
4. Jelen van az idő, :/: Hogy te, jó segítő, Meghallgatod Siralmimat, Nékem adod Tanácsodat, Mert tudod sorsomat.
5. Megváltó Istenünk, :/: Szabadító Urunk: Vagy paizsom, Fő orvosom, Reménységem, Idvességem És gyönyörűségem.
6. Azért, ó, Jézusom, :/: Legbölcsebb orvosom, Siess, siess, És lelkemnek Segítője Légy testemnek, Megepedt szívemnek!
7. Nálad lehetetlen, :/: Tudom, semmi sincsen. Nyújtsd kezedet: Bús szívemet, Erősítsd bágyadt lelkemet, Mert áldlak tégedet.
8. Szent Lélek Istenünk, :/: Vigasztaló Urunk: Bátoríts meg, Oltalmazz meg, Igaz hitben, Szerelmedben Minden jókkal áldj meg!
9. Keresztemben tűrést, :/: Adj boldog szenvedést, Hogy abban ne Zúgolódjam, És búban ne Tántorodjam, Hozzád folyamodjam.
10. Légy erős gyámolom, :/: Csak rád támaszkodom. E világi Életemben, Halálom után mennyégben Véled legyek, Ámen.
Új Zengedező Mennyei Kar, 1743

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése