2011. április 9., szombat

Új teremtés


N
agyszerű tervről lebbenti fel a fátylat Isten mai igénkben (Ézs 65,13-25), mégpedig az új teremtésről. Miből is áll ez? Új eget és új földet ígér az Úr. Mégpedig olyan csodálatosat, ami mellett elhomályosul a mostani bolygó. Miért lesz erre szükség? Azért mert az ember engedetlenné vált Istennel szemben, a gonosz előtt azonban szélesre tárta lényét, a bűn irányítja. Ez a bűn mindent megfertőzött, átragadt az állat és növényvilágra, a jó barátokból ellenség vált. Fél az ember a vadon élő állatoktól a természet erőitől, mert gyakran veszélyeztetik. Azonban ezt a pusztító és általunk megfékezhetetlen program a mi engedetlenségünk által kódolódott beléjük. Viszont képtelenek vagyunk magunkat vagy akár a természetet átkódolni. Isten azonban az új teremtésben pont azt végzi el, hogy ami ebben a világban a gonosz terméke és maga a gonosz, a bűn is megsemmisül, így az új teremtésben már nem lesz szerepük.
Ézsaiás azt írja le, milyen lesz a bűn nélküli ember és az egész világ.  Az örvendezés fogja jellemezni, mégpedig Isten és az Ő népe örvendező kapcsolata. Isten és az ember örülni fog egymásnak.  És akik az Úrnak örvendeznek, azok egymásnak örülni fognak. Ezt az örvendezést semmi nem zavarhatja meg.  Nem kell félni az elmúlástól, hisz az Újszövetség leírja, ott nem lesz halál. Nem választhat el összetartozókat semmi, mert minden elválasztó erő kívül marad, megsemmisül, a halál is megsemmisíttetik. Ott élet lesz mindenekben, mert Jézus az Élet.
Az új teremtésben minden áldássá válik, nem lesz hiábavaló fáradtság, nem másnak termel és épít az ember.  Ami itt a földön megtörténik, hiszen ha előbb nem, halálunk után lesz másé amiért fáradtunk. Nem veszedelemre szülnek. Bizony itt nem tudjuk milyen jövő vár gyermekeinkre, min kell keresztül menniük. Nem tudjuk jólét, vagy nyomorúság lesz-e osztályrészük. Isten új világában áldás és élet uralkodik, ott mindenki hosszútávra, örökre rendezkedhetik be.
Ott megvalósul, amit ma el sem tudunk képzelni, hogy a ragadozók és a házi állatok békében együtt legyenek, és az emberre se jelentsenek veszélyt. Az Úr átformálja, jobban mondva visszaállítja az állatvilág eredeti természetét, amely első teremtés idején töltötte be az állatvilágot.
Azonban az újszövetség szerint az új teremtésből már ezen a földön is megvalósulhat valami. Pál apostol azt írja: „ha valaki Krisztusban van, új teremtés az: a régi elmúlt, és íme: új jött létre” (1Kor 5,17). Mindezt Isten végzi el, azokban, akik Krisztus által Vele megbékülnek. Erre az új teremtésre nagyon is szükségünk van, mert bennünk is jelen van a káini természet, ami csak akkor múlik el, ha Krisztusba iktattatunk be. Csak Ő képes természetünket átalakítani, azonban az is szükséges, hogy kifejezzük a régi természettől való szabadulási vágyunkat.
Pál apostol szemléletesen írja le, miért is van szükségünk új teremtésre (Rm 3,9-20). Meglátjuk, hogy minden nyomorúság oka, amelyet itt a földön tapasztalunk, az Istentől eltávolodott életformában keresendő.  Mindannyian leváltunk Istenről, a bűn által megromlottunk, nincs kivétel. A vírus mindenkit megfertőzött, az ember nem tudott ellenanyagot készíteni, a megoldást egyedül Isten képes felkínálni. Ő ezt meg is tette, amikor Fiát elküldte. A bűn vírus ellenszéruma, Jézus Krisztus kiontott drága vére. Csak ez a vér képes teljesen tisztára törölni életünk merevlemezét, és a már megtisztított szívbe új programot telepít, az Ő természetét, az Ő lényét.  
A bűn arra indítja az embert, hogy mindenben egyedül akar boldogulni, azonban ennek minden jó szándék ellenére, egyre rosszabb a következménye. Az apostol bemutatja, mi jár a mi nyomunkban.  Döbbenetes, mennyire igazak és valóságosak ezek a szavak. Az ember minél fantasztikusabb dolgokat képes létrehozni, annál nagyobb káoszt és nyomorúságot terjeszt maga körül.
Néhány jellemzőt emeljünk ki. A szánk, vagyis a beszédünk mennyi nyomorúságot okoz mai is. hány tőrdöfést okozott már egy kimondott szó. Mennyi békétlenséget és bizalmatlanságot okozott egy tovább adott ellenőrizetlen információ.  Mennyire tudunk mást mondani, mint amit érzünk és gondolunk.  
A 16. vers az egyik fordítás szerint így hangzik: „Csapás és szerencsétlenség van útjaikon.” Bármerre jár az ember a modern technika nyomán nemcsak könnyebbé válik az élet, hanem mindenütt veszélyessé is válik. A békésnek szánt atomerőmű is az egész emberiség számára veszélyforrássá válik egy természeti katasztrófa nyomán. A gyógyításra szánt orvosságok mellékhatásai vagy a vegyi anyagok káros hatásai évtizedek múlva jönnek napvilágra.  A békesség útját nem ismerik, soha nem volt ennyi békekonferencia, mint a mi időnkben, de béke nincs. Sőt inkább azt látjuk, hogy a békét is erőszakkal, fegyverek szavával akarjuk létrehozni. Azonban látjuk, hogy nem ez a béke útja. A békesség maga Jézus Krisztus.  A békesség útjára az Úr Jézus tudja ráigazgatni lábainkat. Aki keresi őt, az megtalálja a békét Istennel, önmagával. Ezt követően lesz képes megtalálni a másik felé is. Az Úr Jézus a kereszten az Őt megfeszítőkért is imádkozott. Aki Krisztusra talál, az rátalál a felebarátra, a testvérre is.
Tehát az Ige szerint ilyenek vagyunk, de Isten újjászülő irgalma által lehetünk már most új teremtéssé.

Jöjj az élet vizéhez

Jöjj az élet vizéhez,
nélküle szomjas a szív.
Átok alól szabadulsz itt,
hű Urad ő, aki hív.

Ref: Jöjj hát siess, jöjj, vár reád:
Béke a földön, az üdv odaát!
Itt van az élet, a forrás,
Nincs sehol és soha más.

Jöjj megújulni e vízben,
új lesz a hit, szeretet,
Eltűnik itt, ami régi,
kezded az új életet.
Jöjj hát siess…

Jöjj hát az élet vizéhez,
Jézus kínálja neked.
Árad az élet belőled,
kútfeje lesz a szíved.
Jöjj hát siess…

Isten áldásával.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése