2010. november 15., hétfő

Győztes hit

A
mint folytatjuk a 119. Zsoltár (33-48) olvasását, megragadja szívünket, mert azt látjuk, hogy a szerző élete és gondolkozása az ige körül forog. Belőle várja Isten vezetését, és ezzel elismerte, hogy szüksége van vezetésre. Ezt szükséges nekünk is meglátni, Isten igéje által vezetni akarja az életünket. Fontos, hogy könyörögjünk mindennap a vezetésért, és a tanács felismeréséért, illetve annak megcselekvéséért. Hiszen csak akkor van értelme Istentől útmutatást kérni, ha azt meg is akarom tartani. Amennyiben nem engedem, hogy az Úr vezessen, mint annak idején tette Izráel népével a pusztai vándorlás során, könnyen eltévedhetek e földi vándorlás alatt.
A zsoltáros tisztában van azzal, hogy a magunk bölcsességével az igét is érthetjük rosszul, sőt képesek vagyunk a saját vágyainkat és elképzeléseinket is belelátni. Ezért kell kérnünk, hogy Isten Szentlelke által tegye számunkra bizonyossá üzenetét.
A 36. vers rámutat, hogy azért szükséges könyörögni Isten vezetéséért, mert az ellenség is munkálkodik, a szívünk is szívesebben hajol a világ kínálata felé, mint Isten akaratához. Jó példa erre Anániás és Szafira története (ApCsel 5,1-10), az ő szívük nem a Lélek vezetésének engedelmeskedett, hanem a pénz vonzásának. Nem véletlenül említi az Úr Jézus a magvető példázatában, hogy az „akinél pedig tövisek közé hullott (a mag), hallja az igét, de e világ gondja és a gazdagság csábítása megfojtja az igét, és nem hoz termést (Mt 13,22). Számunkra is csapda lehet a jólét, az újabb verziók, az újabb termékek vonzása. Csak akkor tudunk ennek a vonzerőnek ellenállni, ha az ige tanulmányozása örömöt jelent a számomra. A zsoltáros számára nem kényszerűség, hanem gyönyörűség az igével való foglalkozás.
Bölcsen meglátja, hogy ebben a világban nagyon sok a hiábavaló, felesleges és ártalmas dolog, de azt is tudja, hogy ezek olyan nagy erővel rendelkeznek, amit csak Isten segítségével tud távol tartani önmagától. Istent kéri, hogy adjon erőt a kísértést jelentő helyektől, és dolgoktól való elfordulásra. Van, amivel nem lehet játszadozni, szemezgetni, mert utána már nem lehet elszakadni tőle. Egy szabadult alkoholista vallotta meg, hogy egyszer kutyasétáltatás közben a régi kocsmája felé vitt az útja, és amikor odaért olyan vonzást érzett a régi haverok és a kocsmai atmoszféra által, hogy nem volt képes ellen állni, be kellett mennie. Az ellenállhatatlan vonzás visszarántotta az alkoholizmusba, amiből aztán csak később tudott teljesen megszabadulni. Történetét hallgatva lelkigondozója azt mondta neki, hogy a kutyát a másik oldalon is lehet sétáltatni.
A hit csodálatos, bátorság formáló erejét látjuk Mózes szülei életében (Zsidók 11,23-29). amikor a hatalom elrendelte, hogy a fiúgyermekeket nem lehet életben hagyni, akkor ők dacoltak a fáraó rendeletével, mert számukra Isten parancsa mindenek felett állt. vállalták és óvták Mózes életét, mert Isten ajándékának tartották, és hitték, hogy az Úrnak terve van vele. Biztosak voltak abban, ha nem is ismerték még Isten Mózessel kapcsolatos szándékát, hogy nem véletlenül született akkor, és pont nekik az a fiú.  Mózes szüleinek a hite legyen példa a mai édesanyák és apák számára. Az Úr cselekedje, hogy legyen a megfogant élet számára az anyaméh és a család, oltalom és biztonságot adó rejtek. A Krisztusba vetett élő hit összekapcsol Isten láthatatlan világával, és így képessé tesz legyőzni a világból felénk áradó félelmet.
Mózes szintén hit által volt képes jól választani, amikor Isten elnyomott népét választotta a hercegi karrier, és Egyiptom luxus élete helyett. Ez a választás a világ szemével bolondság, mert csak a hit képes felismerni a világ csillogása mögött található múlandó valóságot. Bennünket gyakran megtéveszt a felszín, a siker és a népszerűség tünékeny varázsa. A hit azonban látja a kereszten szenvedő Jézusban az Isten fiát, a maradandó értéket és képes ezt választani. Urunk ajándékozzon meg bennünket a hit általi jó választás lehetőségével.
Mózes élete által láthatjuk, hogy a tanítványság küzdelmes, harcos élet. Gyakran belefáradunk, amikor értetlenséggel, gonoszsággal kerülünk szembe. Olyan hamar fel akarjuk adni a további küzdelmet, Mózes azonban a legreménytelenebb helyzetekben is kitartott az Istentől kapott elhívásban és nem adta fel. Miért? Mert túl látott a felhőkön, szeme és szíve mindig a láthatatlan világra szegeződött. Az onnan nyert látással és erővel volt képes győzedelmeskedni a nehézségek felett. Megtapasztalta, hogy ez a hit Isten ajándéka, így a belőle fakadó tetteket nem lehet leutánozni. A hit útján járók élete és tetteik mindig eredetiek. Urunk áldja meg életünket eredeti hittel és tettekkel.

TUDOM, AZ ÚRNAK TERVE VAN VELEM

Tudom, az Úrnak terve van velem!
Ezért hálás életem, Őt dicsérem szüntelen.
Tudom, az Úrnak terve van velem!

Tudom, az Úr vezet az utamon!
Ezért hálás életem, Őt dicsérem szüntelen.
Tudom, az Úr vezet az utamon!

Tudom, az Úr velem van minden nap!
Ezért hálás életem, Őt dicsérem szüntelen.
Tudom, az Úr velem van minden nap!

Tudom, az Úr megőriz mindenkor!
Ezért hálás életem, Őt dicsérem szüntelen.
Tudom, az Úr megőriz mindenkor!

Tudom, az Úr mindent jóra vezet!
Ezért hálás életem, Őt dicsérem szüntelen.
Tudom, az Úr mindent jóra vezet!

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése