2011. június 14., kedd

Türelmes várakozás

S
zinte a semmiből jelenik meg Illés, eddig nem hallottunk róla, és már Izráel is úgy vélte, Isten nem szól, talán nem is él (1Kir 17,1-9). Omri és Aháb uralkodása alatt az északi országrész polgárai úgy gondolták, gazdaságilag növekednek, jogaik kiteljesednek, a pogány kultuszok által  megvalósíthatják önmagukat. Mert az ember a bűnben való élést emberi jogoknak nevezi. Jogunk van megölni a meg sem született gyermeket, jogunk van a nem dohányzót füsttel mérgezni, jogunk van szabados és kicsapongó életet élni. Ellenben a megfogant gyermeknek nincs joga megszületni, a nem dohányzónak nincs joga tiszta levegőt szívni, és lehetne sorolni tovább.
Amikor úgy vélik, minden a legnagyobb rendben megy, és soha így nem fejlődött még az ország, soha ilyen jól nem éltek, akkor Isten bejelentkezik. Amikor már nem számolnak Vele, egy prófétát küld a királyhoz. Illésnek az élete a fellépése is bizonyságtétel, illetve ítélet. A luxus, a pompa a soha nem látott ragyogás közepette megjelenik Isten egyszerű embere.
A próféta egy csodálatos vallomással kezdi a szolgálatát, így szól: „Él az Úr, Izráel Istene” (17,1 Kecskeméthy). Bátran a király elé áll és elmondja, Isten él, az Akiről Aháb azt gondolja, hogy már nem létezik, az az Isten most szól. Van szava hozzá és egész Izráelhez, mert Ő Izráel Istene. Minket is ezzel küld a világba Urunk, hogy bátran vállaljuk az Ő nevét, és tegyünk bizonyságot Róla. „Él az Úr”, húsvéti bizonyságtétel ez, él az Úr, mert feltámadott, de él-e a mi számunkra is, úgy végezzük-e megbízatásunkat, hogy tudjuk élő Urunk van? Illés azért nem félt a király elé állni, mert megtapasztalta az Úr hatalmát, átélte megszólítását, hallotta szavát, küldetése volt. Halljuk-e mi Isten szavát Igéjén keresztül, megragad-e az isteni üzenet, átélem-e, hogy megbízatásom van?
Az ítéletet az jelenti, hogy az élethez szükséges víz minden formája elvétetik. Meg kell látnia Izráel királyának a következő években, hogy minden Isten szavának engedelmeskedik, Általa működik. Isten ítélete azt a célt szolgálja, hogy rádöbbenjen Isten népe, hogy a bálványok hatalom nélküli, tehetetlen bábok. Hiába kérik őket, nem tudják Isten akaratát megváltoztatni, nem képesek esőt adni. Ennek a felismerésnek azt kéne eredményezni, hogy Isten népe elfordul minden bálványtól, és teljes szívvel az élő Úrba veti bizalmát. Isten cselekszik, ott áll életünk mögött, és a mindennapi történések, válságok, tragédiák, és katasztrófák által nyitogatja szemünket, annak a valóságnak a meglátására, hogy a modern kor istenei is csupán tehetetlen bálványok. Egyedül Jézus Krisztus Atyja  bír hatalommal, az Ő kezében van az egész teremtett világ és a mi életünk is. Fel kell ébredni a halálos álomból, amíg lehetőségünk van rá, és oda kell fordulnunk az élő Isten kegyelméhez.
Illés élete bizonyítja, mennyire érdemes minden körülmény közepette az Úrban bízni, és mennyire nem kell Isten gyermekének félni a megélhetéstől. Istennek gondja van az övéire, még az ítélet idején is. Az Úr szava táplálja a Kerit-patakot és ha a próféta engedelmesen odamegy, akkor átéli Isten gondoskodását. Még a hollók is az Ő eszközei, akik élelmiszercsomagot szállítanak Isten embere számára. Istennek ma is vannak hollói, csak menjünk mindig, oda ahová Isten küld.
Ebben a szakaszban többször előfordul az ott mutató névmás, ami azt jelöli, hogy Isten gondoskodása feltételhez van kötve. Nem általános segélycsomagot küld, hanem a mindenben és mindenkor engedelmes gyermekéről gondoskodik.
Az Úr arra is ügyel, nehogy a patakhoz nőjön Illés szíve, nehogy tőle várja a gondoskodást, így a patak egy idő után kiszárad, Illés élete pedig továbbra is Istentől, az Ő kegyelmétől és gondoskodásától függ. Ha az ajándékhoz, a kegyelem eszközéhez hozzátapad a szívünk, Isten elveszi azt tőlünk.
Az Újszövetségből még néhány gondolatot meg említek (Apcsel 1,21-26). Péter és társai Júdás életének igei értékelője után úgy gondolják, a helyét be kell tölteni. De nem látjuk, hogy kérdeznék Istent, másrészt szerintem már meg kellett volna várniuk a Lélek kitöltetését. Tehát ez az esemény saját kútfőből támadt és nem a Lélek útmutatására ment végbe. A felvetés jónak tűnt, így a többség támogatta. Azonban az mindenek ellenére mégis figyelemre méltó, hogy a választás során támasztottak feltételt, és nem kritérium nélkül igyekeztek valakit Júdás helyére állítani. Ez számunkra is fontos, mert gyakran azt látjuk, nincs biblikus kritériuma a tisztségviselők választásának.  Nem kritérium, hogy ismeri-e az illető az Úr Jézust, átélte-e a kegyelmet és újjászületett ember-e, olyan, akinek a szívében jelen van a feltámadásba vetett hit, aki megtapasztalta, hogy Jézus él. Mi inkább világi feltételeket szabunk, néha még azok sem érvényesek, csak töltsük fel a létszámot. Ez azonban nem Isten akarata szerint való, a leghelyesebb mindig a Lélek vezetésére várni. Azonban bennünket nem a Lélek, hanem a világ különféle időpontjai befolyásolnak, azoknak eleget téve kell dönteni, így nem marad idő az elcsendesedésre, a Szentlélek vezetésének a kivárására.
Azonban az is megdöbbentő, hogy mennyire leszűkítik a választási lehetőséget. Azt mondják, az Úr minden szív ismerője, és mégis azt kérik, ebből a kettőből mutasd meg, akit választasz. Bizony velünk is megtörténik, hogy az Úrnak megmondjuk, csak ebből választhatsz. Talán azért van ez így, mert mi már előre kiválasztottuk, amit mi szeretnénk, és várjuk, hogy az Úr megerősítse választásunkat. Azonban majd eljön az idő, amikor szembesülniük kell az Úr választásával, amikor majd beépíti a tanítványok sorába, a most még öldökléstől lihegő Sault. Isten országában nincs kapkodás és rohanás, ott nem lehet siettetni a dolgokat, mindennek rendelt ideje van. Mi rohanhatunk és kapkodhatunk, de célt tévesztünk. A mi türelmetlenségünk azonban nem befolyásolja, és nem is akadályozza az Urat a maga terve megvalósításában. Jobb, ha várunk, amíg a Lélek indít, és csak azután cselekszünk.


Ahol ott van Jézus


Ahol ott van Jézus,
Ott bizton vagyok,
Mindenütt, hol ott van Ő,
Tűnnek a bajok.
Bárhol, ahol Jézus nincs,
Nincs öröm, se´ fény,
Mindenütt, hol Ő van,
Boldog vagyok én.

Ahol ott van Jézus,
Mindenütt, mindenütt,
Ahol ott van Jézus,
A nap ragyogva süt.

Ahol ott van Jézus,
Nem leszel magad,
Ha mindenki elhagy is,
Jézus hű marad.
Lakj a pusztaságba´ bár,
Elhagyott helyen,
Ahol ott van Jézus,
Nincsen félelem.
Ahol ott van ...

Ahol ott van Jézus,
Alszom édesen,
Bár dühöngjön vad vihar,
S zúgjon vészesen,
Mert tudom, hogy hű keze
Biztos oltalom,
Ahol Jézus ott van,
Ott az otthonom.
Ahol ott van …

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése